ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Πολλά ζευγάρια προσέρχονται, συνήθως, για θεραπεία όταν βρίσκονται σε κρίση. Ως κρίση νοείται μια μεταβατική περίοδος, όπου ο παλιός τρόπος αλληλεπίδρασης δεν είναι βοηθητικός αλλά δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη και κάποιος καινούριος. Στη θεραπεία ζευγαριού μια κρίση αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για να επανεξεταστούν οι επιθυμίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα του καθενός.

Στη θεραπεία ζεύγους οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν καλύτερα τόσο τον εαυτό τους όσο και τον άλλον. Καταφέρνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του συντρόφου τους και δημιουργείται ένας ανοιχτός χώρος επικοινωνίας, οικειότητας και εμπιστοσύνης. 

Μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα ζευγάρια σήμερα είναι: οι εξωσυζυγικές σχέσεις, περιστατικά ζήλιας, σεξουαλικά προβλήματα, θέματα επικοινωνίας, έντονοι καυγάδες, συγκρούσεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, θυμός, ψυχολογική ή σωματική βία, κατάχρηση ουσιών κ.α.

Ο θεραπευτικός στόχος είναι η επίλυση συγκρούσεων, η ενδυνάμωση του ζευγαριού, η βελτίωση της επικοινωνίας και η συν-εξέλιξη στο ζευγάρι. Στη θεραπεία ζεύγους, το ζευγάρι, συνήθως, πραγματοποιεί συνεδρίες μαζί και ενδεχομένως, συμπληρωματικά, και κάποιες ξεχωριστά.

Οι συνεδρίες διαρκούν 60 λεπτά, ωστόσο η συχνότητά τους είναι μια καθαρά εξατομικευμένη υπόθεση και ορίζονται μετά από συνεννόηση του ζευγαριού και του θεραπευτή, με βάση το αίτημα και τις ανάγκες του πρώτου.