ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η ψυχοθεραπεία παιδιού χρησιμοποιεί το λόγο, τη ζωγραφική, το συμβολικό παιχνίδι, την αφήγηση ιστοριών, τη μουσική, το παιχνίδι ρόλων και το παραμύθι, ώστε να δώσει στο παιδί την ευκαιρία να εκφραστεί  αυθόρμητα και ελεύθερα.

Πρόκεται για μία θεραπευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας το παιδί έχει τη δυνατότητα, σε ένα ασφαλές πλαίσιο, να κατανοήσει τον εαυτό του, να μοιραστεί τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του, να αναπτύξει τις ικανότητές του, να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμηση του, αλλά και να εκφράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.

Συνήθεις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη παιδική ηλικία είναι η διαχείριση γεγονότων ζωής (διαζύγιο, πένθος, αρρώστια, αποχωρισμοί), άρνηση για το σχολείο, μαθησιακές δυσκολίες, θυμός – επιθετικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αναπτυξιακές δυσκολίες, νυχτερινή ενούρηση, φοβίες και επικοινωνιακές δυσκολίες.

Παράλληλα με τη ψυχοθεραπεία παιδιών κρίνεται απαραίτητη η παράλληλη ψυχοθεραπευτική ή συμβουλευτική υποστήριξη των γονιών.

Οι συνεδρίες διαρκούν 60 λεπτά, ωστόσο η συχνότητά τους είναι μια καθαρά εξατομικευμένη υπόθεση και ορίζονται μετά από συνεννόηση του θεραπευόμενου και του θεραπευτή, με βάση το αίτημα και τις ανάγκες του πρώτου.